Як правильно вибрати обробну дошку?

Як правильно вибрати обробну дошку?

Купівля нової обробної дошки може викликати більше питань, ніж ви думаєте. Яка з них найбільш гігієнічна? Який колір? Яку дошку можна помити в посудомийній машині? Ми розповімо вам все, що потрібно знати про вибір обробної дошки на кухні.

 

 

Які основні види обробних дощок?
Обробні дошки бувають з дерева, бамбука, пластику, скла, мармуру. Але найпопулярніші дошки – пластик, бамбук і акація (листяні дерева).

 

 

 

Плюси і мінуси кожного матеріалу:

Дерево: така дошка буде виглядати красиво на вашій стільниці і прослужить довгий час, якщо за нею доглядати на належному рівні. Дерев’яні дошки – найкраща ріжуча поверхня для ножів, так як вони поглинають звук від ударів леза ножа. Листяні дерева, такі як акація, тик і дуб, природно, протимікробні, тому вони менш схильні до бактерій, ніж інші матеріали.

Пластик: жорсткі пластикові дошки можуть здаватися краще м’яких, але на них буде складніше працювати ножем. Пластик легше дезінфікувати, ніж дерево, оскільки його можна помити в посудомийній машині. Якщо екологічний матеріал є для вас пріоритетом, то зараз є можливість купити перероблені екологічно чисті дошки.

Бамбук: на цій дошці трохи складніше працювати ножем, ніж на дереві, але бамбукова поверхня також менш схильна до подряпин. Бамбук є екологічно чистим матеріалом, тому ці дошки, природно, протимікробні і, якщо вони добре висушені після кожного використання-довговічні.

Скло, мармур : такі дошки затуплять ваші ножі, тому використовуйте їх тільки для обслуговування.

 

 

Правильний догляд за обробною дошкою:

Дерево: не мити в посудомийній машині. Після використання відразу помити гарячою водою з миючим засобом і висушити повністю перед зберіганням.

Пластик і скло: Чистка в посудомийній машині. Ручного промивання в гарячій воді може бути недостатньо для усунення багатьох бактерій на пластикових дошках.

 

 

Чи безпечно різати м’ясо на дерев’яних дошках?

Листяні дерева, такі як акація, тик і дуб, є найменш пористими типами деревини і менш схильні до впливу води і бактерій. Дерев’яні дошки змащують захисним шаром, що природним чином відштовхує вологу, і робить їх безпечними під час різання м’яса. Ретельно промийте дошку після роботи гарячою мильною водою і дайте повністю висохнути, перш ніж скласти.

Тим не менш, може бути безпечніше розрізати сирого курчати на менш пористій дошці, такий як пластик, щоб звести до мінімуму ризик отруєння сальмонелою, якщо дерев’яні дошки не належним чином дезінфікуються.

 

 

Як ви зберігаєте дерев’яні та бамбукові дошки?

Щоб продовжити термін служби дерев’яних або бамбукових дощок, перед використанням покрийте їх захисним маслом, тільки не використовуйте оливкове. Налийте масло на дошку в достатній кількості і втирайте рушником. Дозвольте йому замочити протягом декількох хвилин, а потім повторіть. Цю процедуру роблять кожні три або чотири місяці.

Найпростіший спосіб визначити, чи потрібно вашу дошку повторно змастити, – це налити на неї невелику кількість води. Якщо краплі тримаються на поверхні дошки, вона все ще оброблена. А ось якщо вода просочується всередину, прийшов час повторно змастити маслом.

 

 

Як слід зберігати обробні дошки.

Переконайтеся, що дошка суха, а потім поставте її у вертикальне положення. Це запобіжить утворенню вологи.

 

Як визначити, що прийшов час замінити стару обробну дошку на нову?

Ввсе залежить від того, як часто вона використовується, і наскільки її підтримують в належному стані. Пластикові дошки слід замінити, якщо вони вже сильно порізані ножем. Так як є ймовірність, що порізи містять бактерії. Бамбукові та дерев’яні дошки слід замінити, як тільки поверхня трохи сточиться.

Якщо на вашій якісній дошці з твердої деревини видно порізи, але вона знаходиться в хорошому стані, необхідно відшліфувати і знову нанести мастило на її поверхню.

 

 

 

При покупці обробної дошки необхідно пам’ятати:

Обробні дошки бувають різних розмірів. Перед покупкою виміряйте місце, на якому буде зберігатися ваша нова дошка, щоб переконатися, що ви придбали її в потрібному розмірі. Також зверніть увагу на вагу – якщо ви хочете легко її пересувати.